top of page

Har Corona-krisen svækket din faglige selvtillid?

3 nemme veje til at booste din selvtillid


Lige meget, om du under Coronakrisen har været udsat for uvant hjemmearbejde, har været hjemsendt uden opgaver eller har haft ekstra lange arbejdsdage med alt for mange opgaver, er du hverken dum eller unormal, hvis du føler, at det har påvirket din faglige selvtillid i den forkerte retning. Det samme gælder selvfølgelig selvstændige, der har mistet hele eller dele af deres forretning, og er blevet i tvivl om, de stadig duer til noget og kan få forretningen tilbage på sporet.

For nogle kniber det nu med selvtilliden fordi, de har arbejdet op til 80 timer om ugen i hele eller dele af perioden og vågner op om morgenen med kvalme og ondt i maven, hvis de overhovedet har sovet. Eller har vedvarende hovedpine dagen igennem, fordi de mangler overblik og trods de mange overarbejdstimer, ikke når det, de føler, at de bør og skal nå.


Andre føler sig lidt dumme fordi, de har oplevelsen af at være overflødige, og nogle føler sig oveni ensomme og usikre på deres personlige og faglige kompetencer med dårlig selvtillid og lavt selvværd til følge. Hvor dygtige og vellidte de egentlig er henne på jobbet er forsvundet som dug for solen i serier på Netflix, fællessang og bageopskrifter.


De hjemmearbejdende, jeg har talt med, har fortalt om ensomhed og svækkelse af den faglige selvtillid, fordi de ikke i samme grad, som de plejer, har fået løbende sparring i hverdagen fra en god chef eller hjælpsomme kolleger.

Selvom de egentlig godt kunne have ringet til en kollega eller sparringspartner, og ind i mellem også har gjort det, har de været markant mindre i kontakt med deres arbejdsplads eller deres samarbejdspartnere end normalt. Også det kan give hak i den faglige selvtillid.


Disse tre indsatser får din faglige selvtillid tilbage på sporet


1. Del dine bekymringer. Går du alene med bekymringerne over din dalende selvtillid, vokser de negative tanker sig ofte bare ubehageligt større og større. Ræk derfor ud til en nær ven eller din bedste kollega og fortæl, hvordan du har det. Du vil opleve, at du ikke er alene om disse følelser, du vil få de negative tanker om dig selv nuanceret, og de vil miste en stor del af deres kraft alene ved at blive udtrykt, frem for kun at suse rundt oppe i din i forvejen forpinte hjerne. 2. Lav en oversigt over dine yndlingsopgaver. I perioder med lav eller ingen faglig selvtillid kan det revitalisere dine faglige kompetencer, at du sætter fokus på dem i stedet for at tale og tænke på alt det, du ikke synes, at du kan længere. Sæt dig ned og tænk et år tilbage, hvilke opgaver elskede du at udføre inden krisen, hvilke opgaver var du særligt god til at løse, og hvilke opgaver savner du allermest. Skriv ned og noter selv de mindste opgaver ned, der gjorde dig glad, og fik dig til at føle dig god. Bliv siddende et øjeblik, når du ikke synes, at du kan komme i tanke om flere. Ofte dukker der noget mere op, når du giver det lidt tid. 3. Saml på succeser. I perioder med lav faglig selvtillid har andre mennesker, herunder dine kolleger, din familie og dine venner, ofte langt højere tanker om dig, end du selv har. De vil også hellere end gerne hjælpe dig tilbage til et mere realistisk og positivt billede af dig end det sorte selvportræt, du mentalt er i gang med at male. Skriv derfor til tre kolleger, venner eller samarbejdspartnere og forklar dem, at du oven på krisen har brug for, at de kort beskriver, hvad de godt kan lide ved dig, og hvad de synes, at du er dygtig til. Du kan også kontakte din chef og spørge hvad vedkommende sætter pris på ved dig.


Jeg kan også hjælpe dig med at få selvtilliden tilbage. Du kan bestille 20 minutters GRATIS rådgivning på min hjemmeside, og jeg kontakter dig inden for 24 timer.

44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page